Perusteet: saippuamassaMukavaa kun olet löytänyt tiesi blogiini. Ensimmäinen varsinainen teksti käsittelee saippuan teon perusteita, tarkemmin ottaen saippuamassan valintaa ja käyttöä. Blogini keskittyy (ainakin näin alussa) vain valmiilla saippuamassalla tehtyihin tuotteisiin. Massan voi toki tehdä itsekin, mutta silloin puhutaan hieman erilaisesta saippuan valmistuksesta. Jos kuitenkin kiinnostuit tekemän kaiken itse alusta asti, suosittelen kääntymään ystävämme Googlen puoleen. (hakusanalla cold process soap pääsee jo pitkälle)

Itse teen saippuat siis valmiista massasta (engl. melt and pour soap base). Lyhykäisyydessään saippua valmistuu siten, että massa sulatetaan mikrossa tai vesihauteessa, siihen lisätään omien mieltymysten mukaan tuoksua ja värejä (myös mahdollisesti esim. yrttejä), jonka jälkeen massa kaadetaan muottiin. Muotissa massa jähmettyy muutamasta tunnista päivään, jonka jälkeen saippua on valmis käytettäväksi.

Itse olen käyttänyt eurooppalaisen Stephenson Groupin valmistamia massoja. Näitä saa tilattua sekä Suomesta, että ulkomailta. Löydät blogistani välilehden, jonne laitan tarvikkeiden ostopaikkoja, näin löydät kaikki paikat helposti yhdellä kertaa.
Massaa valitessa kannattaa miettiä omia kosmetiikkaperiaatteitaan. Massaa on nimittäin saatavilla sekä tavallisena, että luomuversiona. Itse olen kokeillut ja käyttänyt molempia. Tavallinen massa on kovempaa ja sitä voi käyttää muoteissa, joissa on paljon pieniä yksityiskohtia. Luomumassa on pehmeää, ja väriltään aavistuksen rusehtavaa (toki tämän saa peitettyä väreillä), ja se vaahtoaa käytettäessä enemmän. Yleensä teen lasten saippuat luomusta, aikuisille vaihtelevasti tavallista tai luomua.
Valmista massaa saa valkoisena ja kirkkaana. Pohja on muuten sama, mutta valkoiseen massaan on lisätty titaanidioksidia antamaan valkoinen väri. (lisää tietoa titaanidioksidista) Massaa värjätessä valkoisen pohjan värit tulevat esiin pastellin sävyisinä, kirkkaan pohjan värit ikään kuin läpinäkyvinä. Jos mietit miten jonkin väri käyttäytyy pohjan kanssa, voisi valkoista pohjaa ajatella siten, että sekoittaisi värin maitoon, kirkasta taas siten, että sekoittaisi värin veteen.
Saippuamassaan voi myös itse lisätä vaikuttavia aineita, esim. hunajaa tai öljyjä. On kuitenkin huomioitava, että hunajaa voi lisätä suhteessa painoon maksimissaan 10 %, öljyjä vähemmän. Markkinoilta on myös saatavilla pohjia, joihin on lisätty valmiiksi näitä vaikuttavia aineita, esim. hunajaa, aloe veraa, shea voita, vuohenmaitoa tai oliiviöljyä. Vaihtoehtoja on paljon.

Massoja myydään erikokoisissa pakkauksissa, aloittelijalle sopii hyvin pienempi 1 kg pakkaus, mutta isommissakin erissä pohjia on saatavilla. Itse aloitin ostamalla yhden kirkkaan ja yhden valkoisen pohjan (molemmat 1 kg), näistä saa jo monta erilaista saippuaa. Jopa niin paljon, että omassa käytössä kestää melkoisen pitkään. Jotkut kaupat myyvät myös ns. aloituspakkauksia, joissa on mukana pariin saippuan tarvittava pohja, hieman väriä ja tuoksua, sekä yksi muotti. Kokeilupakkauksella pääset kokeilemaan saippuan tekoa ilman isompaa investointia.

Seuraavassa osiossa kerron enemmän väriaineista, joita saippuan teossa voi käyttää. Jos et malta odottaa tekstiäni, suosittelen lukaisemaan linkit -välilehden, sieltä pääset lukemaan lisää saippuan teosta. Olisi myös mukava kuulla, mitä mieltä olet blogistani ja mistä haluaisit tietää enemmän. :)

0 kommenttia: (+add yours?)

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!