Perusteet: tuoksutKun olet lisännyt saippuaan väriä, tekisi siihen ehkä myös mieli lisätä tuoksuakin. Tähän tarkoitukseen voi saippuamassan kanssa käyttää joko luonnollisia eteerisiä öljyjä, tai synteettisesti tehtyjä tuoksuöljyjä. Muista kuitenkin aina tarkistaa, että käyttämäsi öljyt sopivat kosmetiikkakäyttöön (esimerkiksi osa kynttilöissä käytetyistä tuoksuista ei sovi saippuaan tai muuhun kosmetiikkaan). Ole myös varovainen voimakkaiden tuoksujen kuten piparmintun kanssa, ne voivat tuntua iholla viileältä liiallisesti käytettynä.

Eteeriset öljyt

Eteerinen öljy on kasveista höyrytislaamalla valmistettu neste, joka sisältää haihtuvia aromeja. Eteerisiä öljyjä valmistetaan aromaattisia aineita sisältävien kasvien kukista, lehdistä, juurista, hedelmistä ja pihkasta. Tämän vuoksi tuoksuvalikoima on rajallinen, eteeristä öljyä saadaan vain luonnossa esiintyvistä kasveista. Saippuan valmistuksessa kannattaa muistaa, että kaikki eteeriset öljyt eivät ole turvallisia käyttää, joten niiden ominaisuuksista on otettava selvää ennen käyttöä. Suuri osa yleisesti käytetyistä ja turvallisina pidetyistä eteerisistä öljyistä sisältää myös allergeeneja. Eteerisiä öljyjä ei suositella käytettäväksi pienten lasten eikä koskaan vauvojen hoidossa. (Lähde: Wikipedia)

Kuva Pixabay


Tuoksuöljyt

Tuoksuöljyt ovat synteettisesti valmistettujen tuoksuvien yhdisteiden seoksia. Kun eteeristen öljyjen tuoksumaailma on rajoittunut vain luonnosta suoraan löytyviin tuoksuihin, voidaan synteettisesti valmistetuilla öljyillä saada aikaan hyvin moninaisia tuoksuja. Esimerkiksi maidon, hunajan tai kahvien tuoksut.

Kuva PixabayTarvittavan öljyn määrän saippuassa voi arvioida erilaisilla Internetistä löytyvillä laskureilla. Jos tekee pienemmän erän, öljyä riittää muutama tippa. Kannattaa kokeilemalla selvittää, mikä määrä tuoksua on itselle hyvä. Ohjenuorana on hyvä pitää, että 1 % öljyä antaa miedon tuoksun, 2 % keskivahvan ja 3 % voimakkaan tuoksun. Ja aina on toki mahdollisuus tehdä kokonaan tuoksutonta saippuaa, silloin ainoaksi tuoksuksi jää saippualle ominainen mieto saippuan tuoksu.


Esimerkki tuoksuöljyn määristä


Huomioi myös, että eteeriset ja tuoksuöljyt ovat usein värillisiä. Tämä kannattaa muistaa erityisesti silloin kun teet kirkasta tai valkoista saippuaa. Esimerkiksi vanilja värjää saippuan usein ruskeaksi. Vaniljatuoksun yhteydessä onkin hyvä käyttää ns. värin stabilointiainetta, joka estää valkoista saippuamassaa värjäytymistä ruskeaksi (vanilla color stabilizer).
0 kommenttia: (+add yours?)

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!