Perusteet: väritSaippuaa voi värjätä monin eri tavoin. Valmiit saippuamassat ovat vesipohjaisia, joten parhaiten niihin sekoittuvat vesipohjaiset värit. Värejä on käytännössä neljässä eri kategoriassa: vesipohjaiset värit, öljypohjaiset pigmenttivärit, micat ja luonnon omat värit.


Vesipohjaiset värit, myös elintarvikevärit (engl. lab colors)

Vesipohjaiset värit ovat kirkkaita ja voimakkaita kemiallisesti valmistettuja värejä. Usein näitä voi käyttää kaikessa kosmetiikassa, ne ovat testattuja ruokaan, lääkkeisiin ja kosmetiikkaan sopiviksi. Värit eivät sekoitu vahaan tai öljyyn. Värivaihtoehtoja on käytännössä kaikissa värispektrin väreissä. Saippuan teossa nämä värit voidaan sekoittaa suoraan sulaneeseen massaan ja ne antavat kirkkaat, ja tekijän halutessaan, voimakkaat sävyt.
Öljypohjaiset pigmenttivärit (oksidit)

Öljypohjaiset pigmenttivärit sekoittuvat huonosti saippuamassan kanssa. Ne voi sekoittaa suoraan massaan, mutta tämä vaatii kunnollisen sekoituksen levittyäkseen tasaisesti. Toinen vaihtoehto on sekoittaa ne pieneen määrään öljyä ja sen jälkeen massaan. Oksidivärejä on useita, mm. rautaoksidit, ultramariinit ja okrat.
Micat

Mica-jauheet ovat luonnosta saatavia mineraaleja, joissa on luonnostaan kiiltäviä ominaisuuksia. Jauheet ovat yleisessä käytössä kosmetiikkateollisuudessa. Itse sekoitan jauheen suoraan sulatettuun massaan, jotkut sekoittavat ne ensin pienen määrään massaan ja sitten vasta itse pohjaan. Tällä tavalla värin säätely on helpompaa, väriä voi lisätä vain pieni määrä kerrallaan. Mica-jauheita on useissa eri väreissä, ja usein niissä on enemmän tai vähemmän glitteriä mukana.
Luonnon omat värit

Saippuaa voi myös värjätä täysin luontaisilla, kotoa löytyvillä väreillä. Esimerkiksi lääkehiili antaa mukavan mustan sävyn saippualle. Myös mausteita voi käyttää: kurkuma, kaneli, paprika, kaakao jne. Pitää kuitenkin muistaa, että mausteet antavat saippualle myös ominaisen tuoksunsa. Osa mausteista saattaa myös ruskistua ajan myötä.
Edellä mainituista väreistä on myös olemassa variaatioita, esimerkiksi valmiiksi tehtyjä värilevyjä, joista voi leikata sopivan määrän väriä massaan, mutta värien peruskategoriat ovat nuo neljä edellä kuvattua. Saippuaa värjätessä on myös huomioitava, että osa väreistä voi ikään kuin ”vuotaa”, jos saippuaan tekee eri kerroksia tai osioita eri väreillä. Varmista siis ensin, että värisi on ”vuotamaton” (engl. non-bleeding) jos haluat tehdä saippuaa, missä on selkeät rajat eri värien välillä.

(Kuvat: Pixabay)

0 kommenttia: (+add yours?)

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!