Perusteet: muotitKun saippuamassa on sulatettu, värjätty ja hajustettu, on aika kaataa se muottiin. Koska saippuamassa on kuumaa (noin 6080 astetta) on muotin kestettävä lämpöä. Muottina voi käyttää melkein mitä vain mikä joustaa, jogurttipurkeista aina silikonisiin saippuamuotteihin. Esittelen tässä muutamia omia (ja muiden) muotteja, jo näillä pääset hyvään alkuun. Muotteja voi ostaa lisää sitä mukaa kun harrastus vie mukanaan. ;)

Silikoniset muotit

Saippuan teossa voi käyttää mitä vain silikonista muottia. Pienempiä määriä tehdessä kannattaa käyttää yksittäisiä muotteja, isompia määriä tehdessä isoa muottia. Ison muotin saippuasta leikataan saippuan kovetettua pienempiä paloja käyttöä varten. Itse suosin tällä hetkellä yksittäisiä muotteja, sillä en myy saippuaa ja omaan tarpeeseen en tarvitse niin paljon uutta saippuaa kerrallaan kuin mitä isosta muotista tulee.

Muotin käyttö on helppoa, massa kaadetaan muottiin, sen annetaan jähmettyä muutamasta kymmenestä minuutista jopa seuraavaan päivään (riippuen muotin koosta) jonka jälkeen saippua irrotetaan muotista. Muotin reunoja vedetään ensin irti, jonka jälkeen saippuan voi hellästi painaa muotista ulos. Tärkeintä on, että reunat ovat irti, jolloin ilma pääsee pohjalle ja sitä kautta saippua irtoaa paremmin. Jos haluat tehdä eri värejä, kerroksia tai vaikka upottaa saippuaan kuvioita, niin seuraa blogiani, tulevissa postauksissa käyn läpi muutamia kivoja ideoita erilaisten saippuoiden tekoon.


Yksinkertainen silikonimuotti tekstillä


Kuuden palan muotti


Hello Kitty :)


Näitäkin voisi käyttää


Kovat muovimuotit

Kovia muovimuotteja käytetään samoin kuin silikonisiakin. Toisaalta, muovi ei jousta niin paljon, joten muotissa voi tehdä isomman määrän saippuaa kerrallaan ja se säilyttää silti muotonsa. On makukysymys, kummasta pitää itse enemmän.

(Edit: Kuvat poistettu tekijänoikeuksien vuoksi)


Kotoa löytyvät muotit


Kuten aikaisemmin mainitsin, ei muotin tarvitse olla juuri saippualle tarkoitettu. Kotoa löytyy monenlaisia muotteja jo valmiiksi mitä voi käyttää. Tarkoitukseen kelpaavat jogurttipurkit, maitopurkit, jääpalamuotit (joustavat) jne. Vain mielikuvitus on rajana.Ikean jääpalamuotti2 kommenttia: (+add yours?)

Anonyymi kirjoitti...

Oi kuinka ihana postaus taas❤️Pitääpi mennä ensi viikolla ostamaan silikoni muotteja. Osaatko suositella jotain hyvää kauppaa josta löytyisi kyseisiä muotteja :-)?
Odotan jo innolla sitä postausta kun teet ohjeet miten tehdään esim kolmivärisiä saippuoita, sekä ohjeet saippuan tekoon alusta loppuun

Hertta kirjoitti...

Voi kiitos, ihana kuulla, että joku oikeasti lukee näitä. ☺️ Noita muotteja olen tilannut eBaysta (haulla silicone soap mold), mutta jos on kiire ja haluaa päästä heti hommiin, niin ihan leivontatarvikekaupat on hyvä paikka aloittaa. Tuolla saippuatarvikkeita-sivulla löytyyy listaa sekä suomalaista, että ulkomaalaisista kaupoista. Ko. kaupat myyvät myös muotteja.

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!