Perusteet: muut tarvikkeetTässä tekstissä esittelen lyhyesti saippuan tekemiseen tarvittavia välineitä. Osan näistä voi korvata hyvin kotoa jo valmiiksi löytyvillä tavaroilla, tosin suosittelen, että tiettyjä välineitä käytät vain saippuan tekoon (ei edes pesun jälkeen uudelleen elintarvikekäyttöön).

Kannut ja kaatimet


Koska sulatan saippuamassan mikrossa, pitää kaatimen olla mikronkestävä. Lasikannu on hyvä, mutta hieman painava, muovikannu voi taas imeä itseensä väriä. Molemmat käyvät kuitenkin yhtä hyvin. Suosittelen saippuamassan sulatukseen omat ja elintarvikekäyttöön omat kaatimet. Kaatimia kannattaa olla muutama, jos haluat tehdä erivärisiä seoksia samaan saippuaan. Itsellä oli alussa käytössä melko pienet, parin desin kaatimet, sillä tein vain pari saippuaa kerrallaan.


Sekoitusvälineet ja veitset (leikkurit)


Sekoitan sulaa massaa lusikalla. Alussa käytin tavallisia ruokailuunkin tarkoitettuja lusikoita, pidin vain huolen, että huuhtelin ne heti käytön jälkeen ja pesin vielä tiskikoneessa. Nykyisin käytössäni on muutama Ikean metallilusikka vain saippuaa varten. Sekoittaa voisi myös vaikka kertakäyttölusikalla, tosin kuuma massa voi taivuttaa lusikkaa liiaksi. Samoin suuren määrän sekoittaminen voi olla joustavalla kertakäyttövälineellä vaikeaa.


Saippuamassaa voi leikata ihan tavallisella veitsellä tai ostaa siihen tarkoitetun leikkurin. Itse käytän vaihtelevasti molempia. Isot määrät leikkaan leikkurilla, pienet tavallisella ruokaveitsellä. Jos teet isomman määrän saippuaa, jonka haluat leikata lopuksi pienemmiksi paloiksi, suosittelen silloin käyttämään leikkuria. Mukavan reunan saat esimerkiksi sahalaitaisella leikurilla.
Infrapunalämpömittari

Jos, ja kun teet saippuaa, jossa on erivärisiä kerroksia, niin tarvitset (infrapuna) lämpömittarin. Jos nimittäin kaadat toisen kerroksen massan liian kuumana ensimmäisen päälle, niin uusi massaa sulattaa mennessään kaiken, eikä kerroksista tule siistejä. Itse olen huomannut, että eri merkkien massat pitää kaataa eri lämpöisinä, toiset jähmettyvät nopeammin ja toiset hitaammin. Siksi mittari on hyvä olla. Myös massan määrä vaikuttaa, jos teet vain pienen määrän kerrallaan, sen voi kaataa kuumempana. Ohjenuorana voi pitää, että toisen kerroksen voi kaataa kun alla oleva kerros on jähmettynyt tarpeeksi, ja sula massa on noin 55 asteista. Itse olen kaatanut jopa yli 60 asteista massaa, hyvällä menestyksellä. Huonommin kävi kun en muistanut mitata lämpöä ja kaadoin noin 70 asteista massaa. Hienot kerrokset sulivat ja saippua oli yhtä sekasotkua. Toisaalta, liian kylmäksikään ei massaa kannata päästää, silloin uusi kerros ei levity kunnolla ja pahimmassa tapauksessa saat kaapia viimeiset massat kannusta ulos jo valmiiksi jähmettyneenä. Näin kävi alla olevan Hello Kitty saippuan kanssa. :)


Ei niin onnistunut versio :)


Lämpömittari on ehkä yksittäinen kallein investointi (raaka-aineita lukuun ottamatta), mutta ehdottomasti kannattava jos mielit tehdä vähänkään enemmän saippuaa. Nälkä kasvaa syödessä ja hienoja värejä, kerroksia ja upotuksia on mukava tehdä. Suomalaisista kaupoista voit kääntyä esimerkiksi autotarvikekauppojen puoleen, niistä saat mittarin noin 20 eurolla.

Isopropyylialkoholi (rubbing alcohol)

Vaarallisen kuuloinen isopropyylialkoholi ei nimestään huolimatta ole mitään kovin erikoista kemikaalia. Tätä alkoholia on monessa iholle tarkoitetussa desinfiointiaineessa, joten saippuan teossa tätä voi käyttää huoletta. Alkoholin tarkoituksena on rikkoa saippuan rakennetta ja pintajännitystä. Alkoholia käytetään suihkuttamalla
1) muottiin ennen kaatoa (ei pakollinen),
2) massan päälle heti kaadon jälkeen, jolloin kaikki ilmakuplat poistuvat ja
3) kerrosten välissä toimimaan ikään kuin ”liimana”.

Suomessa puhdasta isopropyylialkoholia myyvät vain apteekit, ja litrainta on melkoinen. En ole itse vielä löytänyt korvaavaa ostopaikkaa, mutta toisaalta alkoholia kuluu vain pieni määrä per saippuantekokerta, joten apteekin 100 ml pullo on suhteellisen riittoisa. Ulkomailta en ole kyseistä tuotetta tilannut, koska haluan turvallisuussyistä olla varma mitä alkoholia käytän.

Muita tarvikkeita

Mikro - saippuan sulatukseen
Tuorekelmu - kaatimen päälle kun sulatat massaa
Leivin- tai voipaperi - suojaa työpöytää
Keittiövaaka - jos haluat punnita tarkkaan saippuan määrää, esim. kerroksia tehdessä
Suojahanskat - jos haluat suojata käsiä, esim. sairaalan kertakäyttökäsineet ovat hyviä

PS. Seuraavassa tekstissä päästään oikeasti tekemään sitä saippuaa, tässä esimakua siitä mitä on luvassa. ;)


Kanelisaippuaa4 kommenttia: (+add yours?)

Anonyymi kirjoitti...

Nämä ohjeet tulivat tarpeeseen :)

Hertta kirjoitti...

Mukava kuulla! :)

Anonyymi kirjoitti...

hei pitääkö isopropyylialkoholia laimentaa vai käytetäänkö sellaisenaan saippuoissa?

Hertta kirjoitti...

Ei tarvitse laimentaa. Toki saippuassa toimii myös vähän laimeampi seos, jopa Neo Amisept (tai vastaava). Näissä alkoholia on 60%. Itse en ole kokeillut, joten ihan varmaksi en uskalla luvata. :)

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!