Perusteet: turvallisuusVaikka valmiin saippuamassa käyttö on suhteellisen turvallista, on hyvä muistaa muutama turvallisuuteen liittyvä asia. Saippua on kuitenkin syötynä epäterveellistä, tai jopa myrkyllistä, ja saippuan teossa tarvitaan aineita, joita ei saa suoraan päästää iholle tai lasten ulottuville.

Saippuan tekoon tarvittavat tavarat onkin siis hyvä säilyttää ainakin lasten ja eläinten ulottumattomissa. Itse säilön melkein kaikkia tavaroita kannellisessa muovisessa laatikossa, joka blokkaa myös pahimmat tuoksut sisälleen. Vaikka pidän tuoksupulloja minigrip-pusseissa, tulee niistä silti voimakkaimmat tuoksut läpi.

Isopropyylialkoholi on helposti syttyvää ainetta, joten kun teet saippuaa, pidä huolta, että olet kaukana tulen lähteistä. Alkoholista lähtee myös sille ominainen tuoksu, normaalisti käytettynä se ei haittaa, mutta pullosta ei kannata suoraan lähteä sitä nuuhkimaan. Alkoholi on myös ärsyttävää silmiin joutuessaan, mutta suojalasien käyttö ei ole tässä silti mielestäni tarpeellista. Kaiken kaikkiaan, normaalista tai hyvästä ilmanvaihdosta on hyvä huolehtia, varsinkin jos teet kovin vahvan tuoksuista saippuaa.

Myös suojakäsineitä on hyvä pitää, jos olet allerginen tuoksuille tai väriaineille. Yleisesti ottaen saippuaan kannattaa käyttää vain kosmetiikkalaatuisia lisäaineita, mutta voi olla, että näistä saattaa joillekin tulla allergisia oireita. Samoin, käsineitä on hyvä pitää koko prosessin ajan jos teet saippuaa myyntiin. Näin estät mahdollisten bakteerien leviämisen myytäviin tuotteisiin omista käsistäsi.

Kannattaa myös huomioida, että jos haluat myydä saippuaa, tarvitaan siihen ensin EU-asetuksen mukainen turvallisuusselvitys. Lisää tietoa tästä tarjoaa Tukes ja esimimerkiksi selvityksiä tekevät yritykset. Vaikka et myisikään saippuaa, mutta annat niitä kenties lahjaksi, olisi saippuan ainesosaluettelo kohteliasta liittää mukaan. Sen saa tulostettua kätevästi vaikka tarralle, joten sitä ei tarvitse kirjoittaa käsin. Ainesosathan ovat samat kuin saippuamassassa (saat ne pakkauksesta) ja sen lisäksi liitä mukaan maininta väreistä ja tuoksuista. Näin saajan on helppo tarkistaa, onko mukana jotain hänelle allergiaa aiheuttavaa ainetta.

Yleisesti ottaen saippuan teko on turvallista ihan kotioloissa, olen itse tehnyt saippuaa jopa lasten kanssa. Muista kuitenkin valvoa tarkasti lapsia, varsinkin kuuman massan käsittelyssä. Kun otat huomioon turvallisuusseikat, on saippuan teko mukava harrastus yksin tai lasten kanssa.  :)


Kuva Pixabay

0 kommenttia: (+add yours?)

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!