Valmiin saippuan pakkaus ja säilytysValmiin saippuan voi paketoida monella eri tavalla. Pääasia on, että saippua säilytetään aina ilmatiiviissä pakkauksessa tai muovissa. (Huom! Koskee vain valmiista massasta tehtyä saippuaa.) Saippuamassasta tehdyissä saippuoissa on korkea kosteus- ja glyseriinipitoisuus, ja ilman käärettä ne voivat kuivuvat ja halkeilla, tai pisaroituvat pinnaltaan.

Itse käärin saippuat heti valmistuttuaan tavalliseen muovikelmuun, varsinkin jos en anna niitä pois (tai laita myyntiin). Jouluna tein paljon saippuoita lahjaksi, jolloin käytin hieman enemmän aikaa ja vaivaa paketoimiseen. Esittelen alla muutaman vaihtoehtoisen tavan paketoida saippuoita, mutta paljon muitakin hienoja tapoja ja ideoita on.


Saippua juuri valmistumisen jälkeen muovikelmussa.


Muovikelmu ja kuumailmapuhallin

Saippuan voi tosiaan kääriä tiiviisti tavalliseen elintarvikekäyttöön tarkoitettuun muovikelmuun. Jo pelkällä kelmulla saat kauniin lopputuloksen, mutta jos haluat vielä siistimmän pakkauksen, voit kuumentaa kelmua hieman kuumailmapuhaltimella jolloin se kutistuu ja kiristyy mukavasti saippuan ympärille. Huomaa, että tavallinen fööni ei käy tähän. Kuumailmapuhaltimen saat noin 20 eurolla rauta- tai autotarvikekaupoista. Hyvä ohjevideo aiheen tiimoilta löytyy täältä.


Kutistemuovipussit ja kuumailmapuhallin

Toinen vaihtoehto tavalliselle muovikelmulle on kutistemuovi (engl. shrink wrap). Itse olen käyttänyt kutistemuovista tehtyjä pusseja, ongelma on tosin se, että pussin suuaukko on vaikea saada suljettua. Siihen pitäisi käyttää ns. lämpösaumaajaa (engl. heat selaer) eli konetta, joka saumaa pussin suun kiinni kuuman metallin avulla. Koska en omista kyseistä konetta, olen leikannut pussin suun sopivaan mittaan ja puhaltanut sen kiinni kuumailmapuhaltimen avulla. Kutistemuovia voi muovata hetken puhalluksen jälkeen, joten tällä tapaa olen saanut pakkauksista suhteellisen kauniita. Tärkeintä muovin käytössä on se, että puhaltaa ensin reunat ja sitten vasta etu- ja takaosan. Näin muovi pysyy isolla pinnalla sileänä. Muovin käsittely vaatii hieman harjoittelua, liika puhallus tekee muoviin reiän jolloin pakkausta ei voi käyttää. Samoin kulmat saattavat jäädä rumasti teräviksi, ellei niitä painele sisään heti puhalluksen jälkeen.


Kuristemuovin taitettu reuna


Huonosti onnistunut kulma


Pahvipakkaukset

Valmis saippua pitää tosiaan aina pakata muoviin, mutta sen jälkeen sen voikin paketoida miten vain. Yksi suosittu tapa on pakata saippua pahvipakkaukseen. Kokoja ja muotoja on monia, itse olen ostanut pahvipakkauksia askartelutarvikekaupoista, sitonut nauhaa ympärille, ja kiinnittänyt sen vielä tarralla. Ulkomaalaiset verkkokaupat myyvät juuri saippuoille tarkoitettuja pahvilaatikoita ja -pakkauksia, mm. Etsy on hyvä paikka aloittaa erikoisempien pakkausten etsintä.


Pussukat

Saippuan voi pakata muovituksen jälkeen myös erilaisiin pussukoihin. Kätevä ompelee nämä vaikka itse, tosin valmiitakin (esim. organza) pussukoita saa askartelutarvikekaupoista. En ole itse käyttänyt pussukoita saippuan paketoimiseen, ehkä siksi että mielestäni pakkaukseen ei ole helppoa kiinnittää etikettiä (tarraa).


Vyötteet

Vyöte on ehkä helpoin ja halvin tapa paketoida saippuaa. Materiaali voi olla mitä vain vanhoista kirjan sivuista aina tulostettuun paperiin asti. Vyötteestä on myös helppo tehdä omannäköinen ja uniikki, ja siihen on helppo tulostaa vaikka saippuan ainesosaluettelo ja muita tärkeitä tietoja. Vyöte kääritään yksinkertaisesti saippuan ympärille ja kiinnitetään yhteen teipillä tai tarralla.


Kuvaa käytetty omistajan luvalla, Vuotar.


Muut 

Muista, että saippuan voi toki paketoida myös muilla tavoilla kun yllä on esitetty. Mikään ei estä paketoimasta saippuaa tavalliseen lahjapaperiin, sanomalehteen, tai vaikkapa pahvi-, muovi- tai metallipurkkiin. Vain mielikuvitus on rajana! :)


Ainesosaluettelo

Jos annat saippuaa lahjaksi, on kohteliaista liittää mukaan ainesosaluettelo. Koska saippua pakataan aina muoviin, on siihen helppo liimata tarra, johon aineet voi kirjoittaa tai tulostaa. Näin tarra pysyy saippuan mukana aina avaamiseen asti. Itse käytän noin 5 x 8 cm kokoisia tarroja, jotka liimaan saippuan taakse. Yleensä pakkaan saippuat niin, ettei tarraa näy, joten voin huolettaa täyttää koko tarran tarvittavilla tiedoilla.0 kommenttia: (+add yours?)

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!