Cupcake saippua pursotuksellaEilen näytin miten tehdään helpompi cupcake saippua koristeilla ja tänään tehdään astetta vaikeampi versio pursotuksen kera. Tämä on pitkä (ja sekava :) teksti, sillä esittelen ensin neljä eri pursotusohjetta. Lopusta löydät kuitenkin videon, jolla teen yhden näistä ohjeista ja pursotan muutaman saippuan.
Saippuan pohjaosa on tässä ohjeessa sama kun edellisessä kuppikakku ohjeessa. Toisaalta, melkein mikä vain muotti, joka muistuttaa muffinssia käy tähän. Itse käytän samaa "piparkakkumuottia" kuin tuossa ensimmäisessä versiossakin. Myös värimaailma pysyttelee melko samoilla linjoilla. Ja vaikka pursotukset itsessään ovat jo kauniita, laitan päälle vielä koristeeksi pienellä muotilla tehdyn saippuan. Ystävänpäivän kunniaksi tällä kertaa sydämiä. Tämän ohjeen esivalmistelut vievät melko paljon aikaa, joten teen pohjat ja koristeet yleensä edellisenä päivänä, jotta voin kokoamisvaiheessa keskittyä vain pursotuksiin ja koristeluun. Näin ei tarvitse odotella esimerkiksi pohjien jäähtymistä.

Ja ennen ohjetta, muutama sana (ja vähän enemmänkin) pursotuksista. :)

Pursotusten ohjeita ja koostumuksia on melkein yhtä monta kun tekijääkin. Osa onnistuu sillä reseptillä, millä toinen pilaa luomuksensa kerta toisensa jälkeen. Laitan tähän alle neljä erilaista ohjetta, joista olen itse testannut kaikkia. Osan sain toimimaan loistavasti, osasta en saanut tulemaan mitään muuta kuin valkoisen kasan saippuan päälle. Harmittavin asia näissä ohjeissa on se, että osaa aineksista ei saa Suomesta, vaan niitä pitää lähteä tilaamaan ulkomailta asti. Laitan reseptien kohdalle mistä olen mitäkin ostanut, ja millä tuotteilla olen näitä tehnyt. Tuoksua en ole näihin lisännyt, jotenkin on ollut riittävää, että saippuassa itsessään on tuoksua (jos olen sellaista laittanut). Väriä olen kokeillut muutamaan, ja olen lisäillyt sen aika aikaisessa vaiheessa, koska jauheen muodossa oleva mica ei oikein sekoitu enää paksuun massaan.

Ohjeet olen kaikki kääntänyt amerikkalaisista mittayksiköistä meille tuttuihin grammoihin ja millilitroihin. Olen myös pyrkinyt pitämään ohjeet pieninä, näistä kaikista tulee kuorrutus kuitenkin vähintään neljään saippuaan, riippuen toki siitä miten korkean kuorrutuksen tekee.

Huom! Pursotuksia tehdessä ei kannata käyttää elintarvikekäyttöön tarkoitettuja välineitä. Esimerkiksi käytettyjä sähkövatkaimia saa kirpputoreilta muutamilla eurolla, samoin sekoituskulhoja. Kertakäyttöisiä pursotuspusseja olen tilannut eBay:sta, samoin muutaman tyllan, hintaa näillekin muutama euro.

EDIT 16.11.2015: Markkinoille on tullut myös valmis, sulatettava ja vaahdotettava pursotusmassa, kannattaa kokeilla.


*********************************


Pursotus 1

113 g saippuamassaa (Stephenson vuohenmaito)
2 rkl (30 ml) nestemäistä saippuapohjaa (Stephenson liquid soap tiiviste)

Sulata massa mikrossa ja kaada joukkoon nestemäinen saippuapohja. Sekoita sähkövatkaimella alhaisella teholla kunnes massa on paksua ja "jää kiinni" vatkaimiin. Siirrä pursotuspussiin ja pursota.

Tämän ohjeen ongelma on mielestäni se, että alussa massa on liian lämmintä (=löysää), mutta jäähtyy nopeasti, jolloin pursotus ei enää onnistu. Kuvasta näkee hyvin missä järjestyksessä olen tehnyt pursotukset, alussa massa leviää pitkin pöytää ja viimeiset ovat vain kokkareinen kasa.
Pitää kuitenkin muistaa, että vaikka en ole saanut tätä toimimaan itse, tiedän, että tämä on mahdollista saada onnistumaan. Voi olla, että minulla massa on ollut vääränlaista tai määrät väärässä suhteessa. Kahden epäonnistuneen kerran jälkeen en enää kuitenkaan jaksanut kokeilla kolmatta kertaa. :)

Tämän ohjeen pursotus ei kovetu koskaan kovaksi, vaan lopputulos on vaahtokarkkimainen ja pehmeä. Aika mukavan tuntuinen kädessä, näistä voi vaikka "lohkaista" palan pesua varten.

Molemmat ohjeen aineet olen tilannut Soap Supplier:sta.
Yllä hieno esimerkki onnistuneesta pursotuksesta. Kiitokset Debra Cabralille Yhdysvaltoihin! Thank you Debra for sharing your picture with us. :)


*********************************


Pursotus 2

(473 ml) 118 -> 120 ml saippuamassaa (Stephenson vuohenmaito)
(237 ml / 177 ml) 60 / 44 ml foaming bath butter (Stephenson)
(78 ml) 20 ml nestemäistä käsisaippuaa (Pirkka herkän ihon saippua)

Sulata saippuamassa ja lisää joukkoon sekä foaming bath butter (vaahtoava saippua? :) että nestemäinen käsisaippua. Vatkaa sähkövatkaimella noin 1-3 minuuttia, jäähdyttele tarvittaessa (sekoittaen koko ajan) ja vatkaa lisää. Lopputuloksen pitäisi olla kuten hyvin paksua ja tönkköä kermavaahtoa. Siirrä pursotuspussiin ja pursota. Värin ja tuoksun voit lisätä vatkaamisen puolivälin kohdalla.

Huomioitavaa tässä on se, että käsisaippuan pitää olla glyseriinipohjainen. Sen voit tarkistaa saippuan tuoteselosteesta. Saippuan laadulla ei muuten ole väliä.

Tämän ohjeen olen löytänyt Youtubesta ja aineet olen tilannut Soap Supplier:sta.

Huom! Videolla ohjeessa oli isompi määrä tuota bath butteria, mutta teksteissä maininta, että kannattaisi laittaa vähemmän. Tein itse tuolla pienemmällä määrällä.


*********************************


Pursotus 3

57 g foaming bath butter (Stephenson)
57 g saippuamassaa (Stephenson vuohenmaito)
20 g nestemäistä käsisaippuaa (Pirkka herkän ihon saippua)
1/2 rkl (7 ml) marenkijauhetta (Wilton)

Vatkaa foaming bath butter sähkövatkaimella kaksinkertaiseksi (ei enempää, muuten se "lässähtää"). Lisää joukkoon nestemäinen saippua ja marenkijauhe ja vatkaa noin 1 minuutti. Sen jälkeen voit lisätä värin ja tuoksun. Lisää joukkoon sulatettu saippuamassa ja vatkaa noin 1-2 minuuttia. Älä tee massasta liian kovaa. Siirrä pursotuspussiin ja pursota. Annan saippuan ja kuorrutuksen kovettua 24 tuntia.

Tässä ohjeessa tärkeintä ovat vatkausajat. Ne riippuvat kovin paljon sähkövatkaimista ja vain kokeilemalla saat selville tarkat ajat. Kannattaa kuitenkin aloittaa vähän alhaisemmalla vatkausteholla, näin vältyt siltä, että massa menisi piloille liiallisen vatkaamisen vuoksi.

Tämän ohjeen olen saanut Jennifer Stack Higgins:ltä, ja olen julkaissut sen tässä hänen luvallaan. Kiitokset siis Yhdysvaltojen suuntaan Jenniferille! Thank you Jennifer for sharing this recipe with us! :)

Aineet olen tilannut Soap Supplier:sta, paitsi marenkijauheen ostin Confetti:sta.


Kuva: Jennifer Stack Higgins


*********************************


Pursotus 4 (video)

57 g foaming bath butter (Stephenson)
57 g saippuamassaa (Stephenson vuohenmaito)
1 rkl (15 ml) marenkijauhetta (Wilton)

Vatkaa foaming bath butter sähkövatkaimella kaksinkertaiseksi (ei enempää, muuten se "lässähtää"). Lisää joukkoon sulatettu saippuamassa ja marenkijauhe ja vatkaa noin minuutin ajan. Sen jälkeen voit lisätä värin ja tuoksun. Vatkaa vielä noin 1-2 minuuttia. Älä tee massasta liian kovaa. Siirrä pursotuspussiin ja pursota. Annan saippuan ja kuorrutuksen kovettua 24 tuntia.

Tämä ohje syntyi omissa kokeiluissani vähän vahingossa, ohjeesta on jätetty pois nestemäinen saippua ja marenkijauheen määrää on lisätty. Mielestäni ohje sopii hyvin pienille määrille, massa ei ehdi kovettua liikaa kun pursotettavaa ei ole paljon.

Lopputulos tässä on pehmeä, vaahtokarkkimainen, mutta kestää sen verran kosketusta, että saippuan saa pakattua esim. sellofaaniin.

Aineet olen tilannut Soap Supplier:sta, paitsi marenkijauheen ostin Confetti:sta.


*********************************


Kun olet valinnut mieleisesi ohjeen, tee pursotus sen mukaan, koristele saippua ja ihaile valmista lopputulosta! :)


6 kommenttia: (+add yours?)

Anonyymi kirjoitti...

Tätä täytyy kokeilla :)

Hertta kirjoitti...

Kannattaa ehdottomasti. :) Minulla meni useampi kerta ennen kun sain onnistumaan, mutta sitten kun onnistui, niin tuli kyllä tosi kauniita saippuoita! :)

Anonyymi kirjoitti...

Onpas ihania! :) Uskaltaisikohan tälläinen ensikertalainen kokeilla näiden tekoa joulupakettiin...
-R

Hertta kirjoitti...

Kannattaa kokeilla! :) Pohjia voi tehdä valmiiksi jo useamman, ja kokeilee kuorrutuksia sitten pienemmissä erissä. Itsellä ainakin vaati muutaman kerran, että sain kuorrutukset onnistumaan. :)

Hanna kirjoitti...

Hei! Jos pursotus epäonnistuu, voinko huoletta sulattaa pursotetun massan uudelleen? Vai meneekö massa sellaiseksi, ettei sen uudelleen käyttö enää onnistu?

Hertta kirjoitti...

Hei Hanna, rippuu siitä mitä ohjetta käytät. Mutta kaikkien ohjeiden kohdalla sulatus poistaa kuohkeuden, eikä massa välttämättä vahhtoudu enää uudelleen kovin hyvin. Toki sen voi kaataa muottiin ja käyttää saippuana. Huomaa kuitenkin, että kuorrutus on pehmeää, eikä kovetu yhtä kovaksi kuin pelkkä saippua.

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!