MantelisaippuaTänään "tuunaamme" valmista pohjaa ja pehmennämme sitä manteliöljyllä. Valmiiseen pohjaan voi lisätä erilaisia öljyjä, mutta vain enintään 10 % massan määrästä. Itse suosin öljyjä kovissa kirkkaissa tai valkoisissa pohjissa, luomulaatuiset ja erikoispohjat ovat jo ennestään pehmeämpiä, jolloin öljyn lisääminen niihin voi vaikuttaa sekä saippuan ominaisuuksiin (ei vaahtoa) tai tehoon (jättää ihon öljyiseksi).

Videolla käytän Stephensonin vuohenmaito pohjaa, joka on jo sellaisenaan melko pehmeää. Siksi lisäänkin öljyä vain 5 %:n verran. Öljyn voi vaikka mitata etukäteen, jolloin sen lisääminen on helpompaa. Ainakin omassa keittiövaa'assani on viivettä, eli pullosta kaataessa öljyä tulee helposti liian paljon.

Tällä kertaa jätän pois kuorivat ainesosat, mutta tähän voisi lisätä myös mantelijauhetta, se tekisi mukavan rakeisuuden saippuaan. Toisaalta, jos käytät tätä kasvoihin, voi rakeisuus tuntia liian kovalta.
Saippuassa käytetyt aineet ja materiaalit:
Stephenson Crystal vuohenmaito saippuamassa
Soap Supplier mantelin ja pistaasipähkinän tuoksuinen tuoksuöljy
Nimetön kultainen mica-jauhe
Isopropyylialkoholi
Silikoninen saippuamuotti


1) Leikkaa saippuamassa paloiksi ja punnitse massan määrä ennen sulatusta. Tarvitset tarkan määrän, jotta voit myöhemmin laskea massaan lisättävän öljyn määrän.

2) Sulata massa mikrossa tai vesihauteessa. Mikrossa saippuan määrästä riippuen 15–30 sekuntia kerrallaan, vesihauteessa kunnes massa on sulanut. Mikrossa joka sulatuksen jälkeen heiluttele astiaa, jolloin massa sulaa tasaisemmin. Älä päästä saippuaa kiehumaan, tämä muuttaa saippuan väriä ja tekee sitä pahan hajuista.

3) Laske saippuaan tarvittava öljyn määrä. Videolla minulla oli saippuaa 84g, jolloin lisättävän öljyn määrä 5 %:n mukaan on 4,2g (84 x 0,05 = 4,2). Valmiista saippuamassasta tehtäessä määrien kanssa ei tarvitse olla niin tarkkana, joten pyöristän määrän tasalukuun.
Edit: saippuaan tuli kuitenkin liian paljon öljyä, valmis saippua ei vaahtoudu ollenkaan. Suosittelenkin, että lisäät öljyä vain vähän, noin 1-2 % massasta.

4) Lisää öljy kuumaan massaan ja sekoita hyvin.

5) Lisää tuoksua ja väriä, ja sekoita hyvin.

6) Kaada massa muottiin.

7) Suihkuta pinta isopopylialkoholilla. Älä siirrä muottia heti kaadon jälkeen, saippuan pinta menee helposti ryppyyn.

8) Anna jähmettyä noin tunti (pienet muotit) tai jopa vuorokausi (isot muotit). Sen jälkeen voit irrottaa muotin reunat varovasti ja painaa saippuan pohjasta ulos.

9) Pakkaa saippua muovikelmuun, jos et ota sitä heti käyttöön.0 kommenttia: (+add yours?)

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!