Perusteet: nestemäinen saippuaNyt teen hypyn tuntemattomaan ja testaan miten Stephensonin nestemäinen saippuapohja muuttuu testissäni nestemäiseksi käsisaippuaksi. En ole siis tehnyt nestemäistä saippuaa aikaisemmin, joten suonette anteeksi videolla mahdollisesti näkyvät mietintätauot. :)

Nestemäinen saippua tulee tosiaan tiivistetyssä muodossa ja se pitää laimentaa vedellä. Itse käytän tavallista (keitettyä) vesijohtovettä, mutta jos annat saippuaa lahjaksi tai teet myyntiin, suosittelen käyttämään tislattua vettä. Näin estät mahdollisten bakteerien siirtymisen saippuaan.

Tuoksun lisääminen ei ole pakollista, mutta koska saippuassa on oma ominainen "sairaalan" tuoksunsa, haluan itse lisätä muuta tuoksua. Ohjeen mukaan saippuaan voi lisätä tuoksua jopa 5 ml, omasta mielestä se on kuitenkin melko paljon. Ohjeessa olevaan määrään laitoin eteeristä öljyä 20 tippaa, mielestäni siitäkin tulee jo mukava tuoksu.

Lisättävän värin pitää olla vesiliukoista, ohjeessa käytetty mica sopii tähän hyvin.
Edit: Seuraavana päivänä mica-jauhe oli laskeutunut pullon pohjalle, joten joko saippua on ollut liian nestemäistä (ei jaksa kannatella jauhetta) tai väriä on ollut liikaa. Värin laskeutuminen ei toki haittaa saippuan käyttöä.

Tarvitset myös (meri)suolaliuosta, se muuttaa juoksevan nesteen sopivan paksuksi.

Ennen kun aloitat saippuan teon, on hyvä laskea ja mitata tarvittavat aineet valmiiksi. Videolla teen 500 ml valmista saippuaa, jolloin laimennussuhde on helpompi laskea.
Saippuassa käytetyt aineet:
Stephenson nestemäinen käsisaippuapohja - 100 ml
Keitetty ja jäähdytetty vesi - 400 ml
Merisuolaliuos 25 % - noin 30 ml (vesi 30 g, suola 10 g)
Soap Supplier appelsiinin tuoksuinen eteerinen öljy - 20 tippaa (maksimissaan 5 ml)
Nimetön kultainen mica-jauhe - noin 1/2 tl
Sekoitusastioita


1) Sekoita 25 % suolaliuos, tarvitset tätä saippuan valmistuksen loppuvaiheessa. Liuosta kannattaa tehdä hieman yli ohjeen, jos kuitenkin tarvitset sitä enemmän eli haluat saippuasta paksumpaa.

2) Mittaa tarvittava määrä vettä.

3) Mittaa tarvittava määrä nestemäisen saippuan tiivistettä. (Suhteessa 1 osa tiivistettä, 4 osaa vettä.)

4) Lisää tiiviste veteen.

5) Lisää halutessasi tuoksu- tai eteeristä öljyä. (Maksimissaan 5 % saippuan määrästä.)

6) Lisää halutessasi vesipohjaista väriä ja sekoita hitaasti, jottei neste vaahtoudu. (Voit sekoittaa värin ensin pienemmässä määrässä saippuaa ja lisätä sen sitten koko määrään.)

7) Lisää vähitellen joukkoon merisuolaliuosta, se saostaa saippuan paksummaksi. Yleensä tarve on noin 6-8 % nesteen määrästä.

8) Anna seoksen tasaantua ennen pullotusta.0 kommenttia: (+add yours?)

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!