Kaura, hunaja ja maito -saippua (CP)Suklaasaippuan lisäksi yksi yleisimmistä kylmämenetelmä saippuoista on varmasti kaura, hunaja ja maito -saippua. Erilaisia reseptejä löytyy pilvin pimein, joten tässä on varaa mistä valita. Itse teen tätä saippuaa ystävälleni, joka haluaa hieman kuorivan ja hyvin puhdistavan saippuan. Haluan kuitenkin tuoda saippuaan pehmeyttä, joten hunajaa sisältävä kaura- ja maitosaippua on juuri sopiva valinta. Puhdistavuutta lisään saippuaan muokkaamalla ohjetta niin, että kookosöljyn määrä on melko suuri.

Alkuperäiseen ohjeen voi lukea täällä, alla oma muokattu versioni.


Näyttää kuvassa hassun vihreältä, on oikeasti hunajaan taittava vaalean keltainen. :)


******************************
Kaura, hunaja ja maito -saippua


100 g vettä
58g lipeää

160 g kookosöljyä
140 g oliiviöljyä
40 g avokadoöljyä
40 g auringonkukkaöljyä
20 g manteliöljyä

52 g maitoa
20 g juoksevaa hunajaa

28 g kaurajauhoja (tai hienonnettuja kaurahiutaleita)Sekoita kylmä vesi ja lipeä (kannellisessa) muovisessa astiassa. Kaada lipeä vähitellen veteen, ei toisinpäin. Älä hengitä syntyviä höyryjä, sekoitus kannattaakin tehdä ulkona tai liesituulettimen alla. Jätä seos jäähtymään kunnes se on huoneenlämpöistä. Huomioi, että ohjeessa osa vedestä on korvattu maidolla, jolloin lipeäseos on väkevämpää. Itselläni jäi astian pohjalle sulamatonta lipeää, jonka jouduin siivilöimään pois ennen käyttöä.

Sulata kookosöljy kattilassa ja sekoita joukkoon muut öljyt. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi

Sekoita hunaja ja maito keskenään.

Yhdistä lipeävesi rasvojen joukkoon ja sekoita sauvasekoittimella kunnes seoksen pintaan jää hentoja jälkiä (engl. trace). Lisää hunajamaito, tuoksuöljy ja kaurajauho. Sekoita käsin. Tuoksuöljy saattaa kiihdyttää saippuaprosessia, joten ota tämä huomioon ennen kun lisäät tuoksun. Itse sekoitin aineet yhteen ensin nopeasti sauvasekoittimella ja lopuksi käsin.

Kaada seos muottiin. Tämä ohje on mitoitettu kuudelle yksittäiselle palasaippualle, viereen kannattaa kuitenkin varata lisämuotti, jos massaa sattuu jäämään yli.

Pyyhi käyttämäsi astiat liinalla ja tiskaa.

Jätä muotti jäähtymään pöydälle tai jääkaappiin. Tämä siksi, ettei maidossa ja hunajassa oleva sokeri pala ruskeaksi geelivaiheen* aikana. Tällä kertaa emme siis peitä saippuaa, sillä yritämme välttää geelivaihetta. Itse pidin saippuaa parisen tuntia jääkaapissa ja sitten nostin huoneenlämpöön ilman peitteitä kuivumaan. Vuorokauden jälkeen voit poistaa saippuan muoteista ja antaa kypsyä vielä 4-6 viikkoa ennen käyttöä.

Jos haluat olla varma, että saippua on kypsää ennen käyttöä, mittaa sen pH-arvo (esim. apteekista saatavalla) mittaliuskalla. Arvon tulee olla 7-10, jotta saippua on turvallista käyttää.


******************************


Hunajamaito, kaurajauho ja tuoksuöljy odottamassa vuoroaan.

Huoneenlämpöiset öljyt ja rasvat

Saippuamassa muoteissaan

*) Lisää geelivaiheesta voi lukea esim. täältä.

0 kommenttia: (+add yours?)

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!