Saippua narussaTänään teen saippua narussa. Vitsiniekat ovat vääntäneet kyseisen saippuan historiasta, että se olisi keksitty vankilassa. Tiedättehän sanonnan älä tiputa saippuaa suihkussa, ja niin edelleen. Tosiasiassa narusaippua on keksitty 1950-luvulla, ja tullut suureen suosioon 1980-luvulla. Itse ajattelen, että narusaippua sopii oivallisesti suomalaiseen sauna- (ja suihku) kulttuuriin, saippua kuivuu narussa käyttöjen välissä, eikä tarvitse erillistä telinettä suihkuun. Ja jos ei halua alkaa ruuvailemaan laattaseinään koukkua, voi ostaa vaikka imukupilla toimivan koukun, se kestää hyvin saippuan painon.

Olisin alun perin halunnut tehdä tämän saippuan juuttinaruun, mutta se oli juuri loppunut paikallisesta autotarvikekaupasta, joten jouduin tyytymään muoviseen naruun. Itse en ole muovin ystävä, mutta tässä se menettelee kuitenkin ihan yhtä hyvin kuin luonnollisempi vastaava juuttinaru.

Saippuan voisi tehdä siihen tarkoitetussa muotissa, joka on auki ylhäältä, mutta itse uhraan tähän halvan eBaysta tilatun silikonimuotin ja teen muotin sivuun pienen reiän naruja varten. Reikä ei saa kuitenkaan olla liian suuri, muuten kuuma massa valuu sieltä ulos. Kannattaakin tehdä viilto vaikka mattopuukolla, jolloin voit tehdä kaksi ristikkäistä viiltoa, vähän samaan tyyliin kun kertakäyttöisen juomamukin kannessa. Narun päät upotan saippuan sisälle. Käytän tässä valkoista massaa, sillä en halua, että naru näkyy saippuan sisältä. Toisaalta, naru ja mahdollinen solmu voisi olla myös hauska yksityiskohta läpinäkyvässä saippuassa.
Saippuassa käytetyt aineet ja materiaalit:
Stephenson Crystal vuohenmaito saippuamassa
Kahvinpuruja
Isopropyylialkoholi
Silikoninen saippuamuotti


1) Viillä muottiin reikä ja pujota naru muotin läpi. Aseta narun päät keskelle muottia. En tehnyt naruun solmua sillä naru oli siihen liian paksua. Siistin päät tulen avulla pyöreiksi.

2) Leikkaa saippuamassa paloiksi ja sulata mikrossa tai vesihauteessa. Mikrossa saippuan määrästä riippuen 15–30 sekuntia kerrallaan, vesihauteessa kunnes massa on sulanut. Mikrossa joka sulatuksen jälkeen heiluttele astiaa, jolloin massa sulaa tasaisemmin. Älä päästä saippuaa kiehumaan, tämä muuttaa saippuan väriä ja tekee sitä pahan hajuista.

3) Lisää joukkoon väri ja sekoita hyvin.

4) Lisää joukkoon kahvinpurut kun massa on hieman jäähtynyt.

5) Taita naru pois muotista ja kaada massaa muotin puoliväliin.

6) Suihkuta pinta alkoholilla.

7) Anna massan jähmettyä hetken.

8) Suihkuta naru alkoholilla ja laske se varovasti massan päälle. Naru saa upota massaan hieman, mutta ei liikaa, ettei se näy saippuan pinnalla kun poistat saippuan muotista.

9) Anna massan kovettua.

10) Laita varovasti lusikalla hieman massaa muotin (naru)reunaan, näin aukko ikään kuin suljetaan, jolloin massa ei pääse valumaan ulos mahdollisista koloista. Hieman massaa voi tässä vaiheessa tulla ulos, mutta sen voi siistiä kun saippua on valmis.

11) Kuumenna loppu massa tarvittaessa uudelleen ja kaada kovettuneen kerroksen ja narun päälle. Muista suihkuttaa saippuan pohja ja naru ensin alkoholilla.

12) Suihkuta pinta isopopylialkoholilla. Älä siirrä muottia heti kaadon jälkeen, saippuan pinta menee helposti ryppyyn.

13) Anna jähmettyä noin tunti (pienet muotit) tai jopa vuorokausi (isot muotit). Sen jälkeen voit irrottaa muotin reunat varovasti ja painaa saippuan pohjasta ulos. Vedä narureuna muotista pois viimeisenä.

14) Siisti narun juuri veitsellä ja tarvittaessa liinalla, joka on kastettu kuumaan veteen.

15) Pakkaa saippua muovikelmuun, jos et ota sitä heti käyttöön.2 kommenttia: (+add yours?)

Anonyymi kirjoitti...

Voiko kaupasta (lush) ostetun saippuan vielä sulattaa ja kovettaa uudelleen saippuaksi jossa on naru?

Hertta kirjoitti...

Hmm, hyvä kysymys. Olen itse käyttänyt Lushin saippuoita vain muutaman kerran, mutta kun nopeasti googletin tuoteluettelon, niin näyttää kovin samanlaiselta kun valmiin saippuamassan lista. Periaatteessa tuota voisi kokeilla ensin pienellä palalla, jos toimii niin miksi ei sulattaisi koko palaa. :) Vettä voi lisätä mukaan tilkan, jos tuntuu, että massa on sulatuksen jälkeen liian paksua.

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!