Savisaippua kasvoille (CP)Minulle esitettiin toive (hyvin) puhdistavasta kasvosaippuasta. Mietin pitkään miten saisin saippuaan vielä lisää puhdistustehoa, kunnes keksin, että joukkoon voi laittaa erilaisia savia. Savisaippuoita löytyy kauppojenkin hyllyistä, mutta itse tekemällä pääset sekä vaikuttamaan käytettyihin rasvoihin (ja niiden ominaisuuksiin), että itse saven määrään. Koska en ole itse vielä kovin osaava kylmämenetelmä saippuoissa, etsin yleensä ensin valmiin ohjeen, josta lähden sitten muokkaamaan itselle sopivaa. Tällä kertaa alkuperäinen kasvosaippuan ohje ja idea on täältä.

Saippua tulee naiselle, joten ajattelin tehdä osan saippuasta vaaleanpunaisella savella*, ja osan valkoisella kaoliini savella. Valkoisen osan massasta värjään vielä titaanidioksidilla*. Vielä en uskalla lähteä tekemään saippuan sisälle kiekuroita tai muita kuvioita, joten pitäydyn tällä kertaa yksinkertaisissa kerroksissa. Kerrokset onnistuvat kun sekoitat massan melko paksuksi. Jos massa on liian löysää, kerrokset sekoittuvat. Toisaalta, sekin voisi olla ihan nättiä. :)

Käyttäjän toiveesta en laita mukaan tuoksua, en itsekään pidä siitä, että käyttämissäni kasvotuotteissa on voimakkaita tuoksuja. Joten jos vaikka tästä jäisi itselle muutama pala saippua, niin voisin hyvin käyttää pois. :)


Paremminkin kinuski, kuin vaaleapunainen vaahtokarkki. :)


******************************
Savisaippua kasvoille


152 g vettä
57 g lipeää

132 g kookosöljyä
48 g kaakavoita
120 g oliiviöljyä
76 g avokadoöljyä
24 g risiiniöljyä

Ripaus valkoista pigmenttiä (titaanidioksidi)
0,5 tl vettä

0,5 tl vettä

1 tl kosmeettista savea
0,5 tl vettä


Sekoita kylmä vesi ja lipeä (kannellisessa) muovisessa astiassa. Kaada lipeä vähitellen veteen, ei toisinpäin. Älä hengitä syntyviä höyryjä, sekoitus kannattaakin tehdä ulkona tai liesituulettimen alla. Jätä seos jäähtymään kunnes se on noin 50 asteista.

Sulata kookosöljy ja kaakaovoi kattilassa, ja sekoita joukkoon muut öljyt. Anna jäähtyä 50 asteiseksi.

Sekoita vedet ja savet keskenään.
*) Savi ei itsessään riitä värjäämään massaa kokonaan vaaleanpunaiseksi, suosittelen lisäämään saippuaväriä, jos haluat todella punaisen pohjavärin.

Sekoita titaanidioksidi pieneen määrään vettä.
*) Ohjeessa oli liian vähän titaanidioksidia, massa ei tullut kokonaan valkoiseksi. Suuri avokadoöljyn määrä jätti massan vihertäväksi. Suosittelen tähän määrään 1-2 tl titaanioksidia.

Yhdistä lipeävesi rasvojen joukkoon ja sekoita sauvasekoittimella kunnes seoksen pintaan jää hentoja jälkiä (engl. trace).

Ja massa kahteen osaan. Lisää kumpaankin mukaan saviseos ja toiseen titaanioksidiseos. Sekoita hyvin (tarvittaessa sauvasekoittimella). Anna seoksen paksuuntua sekoitettaessa.

Kaada valkoista saippuamassaa muotin puoliväliin ja päälle vaaleanpunaista saippuamassaa. Ravista muottia, jotta ilmakuplat tulevat pois ja seos tasoittuu pinnalta. Tämä ohje on mitoitettu kuudelle yksittäiselle palasaippualle, viereen kannattaa kuitenkin varata lisämuotti, jos massaa sattuu jäämään yli.

Pyyhi käyttämäsi astiat liinalla ja tiskaa.

Peitä muotit kelmulla ja pyyheliinalla ja anna olla muotissa noin 1-2 vuorokautta. Sen jälkeen voit poistaa saippuan muotista ja asettaa sen kypsymään ilmavaan paikkaan 4-6 viikoksi. Tämän jälkeen saippua on käyttövalmista.

Jos haluat olla varma, että saippua on kypsää ennen käyttöä, mittaa sen pH-arvo (esim. apteekista saatavalla) mittaliuskalla. Arvon tulee olla 7-10, jotta saippua on turvallista käyttää.

******************************0 kommenttia: (+add yours?)

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!