Mansikkasaippua (CP)Ihana aurinkoinen kesä alkaa olla lopuillaan, mutta tänään palaamme hetkeksi alkukesän tunnelmin, sillä teen punaisen ja valkoisen väristä "mansikka"saippuaa. Ohjeena käytän omasta perusohjeesta muokattua versiota, olen vähentänyt puhdistavan kookosöljyn määrää ja lisännyt reseptiin karitevoita (shea butter). Tekniikka on sama mitä käytin täällä mustavalkoisen saippuan teossa, mutta tällä kertaa värillistä, punaista massaa on enemmän, joten en saanut tehtyä pinnalle niin paljon koristeluja. Itse tein tuoksuttoman version, mutta tähän voisi hyvin käyttää mansikan tuoksuista tuoksuöljyä. Kannattaa kuitenkin tarkistaa ensin, ettei tuoksu sisällä vaniljaa, muuten se värjää saippuan ajan myötä ruskeaksi.


Leikatut palat.
Saippua oli leikatessa vielä hieman liian pehmeää, reunat ovat huonot ja värit sekottuivat leikkurista.
(kännykkäkuva)


******************************
Mansikkasaippua

128 g vettä
55 g lipeää

100 g kookosöljyä
40 g karitevoita
180 g oliiviöljyä
60 g auringonkukkaöljyä
20 g risiiniöljyä

2-3 tl titaanidioksidia
1 tl vettä tai öljyä

1 tl punaista mica väriä
1 tl vettä tai öljyä


Sekoita kylmä vesi ja lipeä (kannellisessa) muovisessa astiassa. Kaada lipeä vähitellen veteen, ei toisinpäin. Älä hengitä syntyviä höyryjä, sekoitus kannattaakin tehdä ulkona tai liesituulettimen alla. Jätä seos jäähtymään kunnes se on noin 50 asteista.

Sulata kookosöljy ja karitevoi kattilassa, ja sekoita joukkoon muut öljyt. Anna jäähtyä 50 asteiseksi.

Sekoita micajauhe pieneen määrään vettä tai öljyä.

Sekoita titaanioksidi pieneen määrään vettä tai öljyä.

Yhdistä lipeävesi rasvojen joukkoon ja sekoita sauvasekoittimella kunnes seoksen pintaan jää hentoja jälkiä (engl. trace).

Ja massa kahteen osaan. Lisää toiseen titaanioksidi ja toiseen micaväri. Sekoita hyvin (tarvittaessa sauvasekoittimella). Älä anna seoksen paksuuntua liikaa sekoitettaessa.

Kaada valkoinen saippuamassaa muottiin. Sen jälkeen kaada punainen massa korkealta ohuena nauhana valkoisen massan päälle. Näin punainen massa uppoaa valkoisen sisälle luoden kauniita pyöreitä kuvioita. Ravista muottia muutaman kerran, jotta ilmakuplat tulevat pois ja seos tasoittuu pinnalta.

Tiputa massan pinnalle pisaroita ja "roiskeita". Tee pinnalle koristeita puutikulla tai lusikan varrella.

Pyyhi käyttämäsi astiat liinalla ja tiskaa.

Laita muotti jääkaappiin muutamaksi tunniksi ja sen jälkeen anna levätä 1-2 vuorokautta. Sen jälkeen voit poistaa saippuan muotista, leikata sen paloiksi, ja asettaa palat kypsymään ilmavaan paikkaan 4-6 viikoksi. Tämän jälkeen saippua on käyttövalmista.

Jos haluat olla varma, että saippua on kypsää ennen käyttöä, mittaa sen pH-arvo (esim. apteekista saatavalla) mittaliuskalla. Arvon tulee olla 7-10, jotta saippua on turvallista käyttää.

******************************


Saippua muotissaan (kännykkäkuva)
Leikatut palat (kännykkäkuva)

0 kommenttia: (+add yours?)

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!