Hellävarainen vauvan saippua (CP)Kuva: Freeimages


Käsintehty saippua tuntuu ainakin mielikuvissa kovin puhdistavalta, kuivattavalta ja voimakkaalta pesunaineelta. Näin ei kuitenkaan ole, sillä saippuan ominaisuuksia voi itse säädellä omien mieltymysten mukaan. Jopa vauvalle voi tehdä omaa saippuaa, ilman ylimääräisiä kemikaaleja, jolloin vauvan iho kärsii mahdollisimman vähän väistämättömistä pesuhetkistä. Vauvan saippuaan löytyy monia erilaisia ohjeita, esittelen tässä yhden, alkuperäisen reseptin voit lukea täältä.

Meidän talosta ei löydy enää vauvaa, mutta kovaa vauhtia menevä taapero. Imetyksen alkutaipaleella sain pumpattua pakkaseen äidinmaitoa, joka on nyt jo mennyt vanhaksi. Mikä parempi paikka käyttää tämä kultaakin kalliimpi neste kun vauvan saippua. Joten tässä ohjeessa veden voi halutessaan korvata kokonaan tai osittain äidinmaidolla. Korviketta en suosittele käyttämään. Jos omaa maitoa ei löydy, voit tehdä saippuan vaikka lehmän- tai vuohenmaitoon. Maitoa käytettäessä on hyvä huomioida, että massa ei saa missään vaiheessa kuumentua liikaa, silloin maidossa olevat sokerit ikään kuin palavat. Hyvä ohje maidon käytöstä saippuassa löytyy täältä.

Tässä ohjeessa olen lisännyt rasvoja siten, että niitä on 10 % yli tarvittavan määrän (engl. superfat). Näin saippuasta tulee hoitavampi. Pitää kuitenkin muistaa, että mitä enemmän ylimääräisiä rasvoja saippuassa on, sitä pehmeämpi saippuasta tulee. Sen pitää siis olla muotissa pidempään ennen leikkausta. Saippuaa voi halutessaan kovettaa mm. mehiläisvahalla, sitä kannattaa kuitenkin lisätä hyvin pieniä määriä, ettei saippua kovetu liiaksi jo tekovaiheessa. Toinen hyvä kovettaja on merisuola, sitä kannattaa lisätä myös hyvin vähän, noin 1 % öljyjen määrästä riittänee.

******************************
Hellävarainen vauvan saippua


160 g vettä tai maitoa
61 g lipeää

50 g kookosöljyä
430 g öliiviöljyä
20 g jojobaöljyä


Sekoita kylmä vesi ja lipeä (kannellisessa) muovisessa astiassa. Kaada lipeä vähitellen veteen, ei toisinpäin. Älä hengitä syntyviä höyryjä, sekoitus kannattaakin tehdä ulkona tai liesituulettimen alla. Jätä seos jäähtymään kunnes se on huoneenlämpöistä. Huom! Jos käytät maitoa, katso erilliset sekoitusohjeet täältä.

Sulata kookosöljy kattilassa ja sekoita joukkoon muut öljyt. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Yhdistä lipeävesi rasvojen joukkoon ja sekoita sauvasekoittimella kunnes seoksen pintaan jää hentoja jälkiä (engl. trace).

Kaada seos muotteihin. Tämä ohje on mitoitettu kuudelle yksittäiselle palasaippualle, viereen kannattaa kuitenkin varata lisämuotti, jos massaa sattuu jäämään yli. Jos käytät maitoa suosittelen käyttämään yksittäisiä muotteja.

Pyyhi käyttämäsi astiat liinalla ja tiskaa.

Jätä muotti jäähtymään jääkaappiin tai pakastimeen. Tämä siksi, ettei maidossa oleva sokeri pala ruskeaksi geelivaiheen aikana. Tällä kertaa emme siis peitä saippuaa, sillä yritämme välttää geelivaihetta. Muutaman vuorokauden jälkeen voit poistaa saippuan muoteista ja antaa kypsyä vielä 4-6 viikkoa ennen käyttöä.

Jos haluat olla varma, että saippua on kypsää ennen käyttöä, mittaa sen pH-arvo (esim. apteekista saatavalla) mittaliuskalla. Arvon tulee olla 7-10, jotta saippua on turvallista käyttää.

******************************

Jäinen maito ja lipeä.

Maito ja lipeä valmiina.

Saippuat Hello Kitty muotissa :)

0 kommenttia: (+add yours?)

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!