Palashampoo hiuksille (CP)Kasvo- ja vartalosaippuan lisäksi itse tehtyä saippuaa voi tehdä myös hiustenpesuun. Koska hius on kuitenkin erilainen kuin iho, pitää saippuan, tai tässä tapauksessa, shampoonkin olla hieman erilainen. Itse olen pessyt hiukset aina kaupan tai kampaamon shampoilla, mutta nyt kokeiluun lähtee itse tehty palashampoo. Omaan melko rasvoittuvan hiuspohjan, mutta samalla huomaan, että liian tehokkaat pesut kuivattavat hiuspohjaa. Siksi valitsin hieman hoitavamman reseptin. Alkuperäinen resepti löytyy täältä, ja alla oma muokattu versioni.

Reseptissä on mukana melko paljon kovia rasvoja, erityisesti mehiläisvahaa on paljon. Mehiläisvaha kovettaa saippuan luonnostaan kovaksi, mutta suuri määrä vahaa aiheuttaa sen, että tekovaiheessa massa saattaa jähmettyä yllättäen. Itse sain massan juuri ja juuri muotteihin, sitten se olikin jo liian kovaa muotoiltavaksi, joten saippuan pinta jäi hyvin rosoiseksi. Suositeltu määrä mehiläisvahaa saippuassa on noin 1-2 % (tässä ohjeessa vahaa on 3 %). Liian suuri määrä aiheuttaa myös se, että saippua ei vaahtoudu kunnolla. Vaahtoa saat lisättyä käyttämällä risiiniöljyä.

Palashampoon käyttö on helppoa, kastele vain hiukset ja shampoo, ja hiero suoraan hiuksiisi, kunnes vaahtoa on tarpeeksi. Toista käsittely tarvittaessa uudelleen. Pesun jälkeen voit käyttää tavallista hoitoainetta, tai huuhdella viinietikkavesi- tai sitruunahappovesiseoksella (puoleen litraan vettä n. 1/2 tl sitruunahappoa tai 1/4 dl etikkaa). Tämä hieman hapan huuhtelu sulkee hiussuomun, jolloin hius pysyy terveempänä ja kestää paremmin käsittelyä.

Ohjeita ja muiden kokemuksia palashampoon käytöstä voit lukea mm. täällä ja täällä. :)


Kuva Pixabay


******************************
Palashampoo hiuksille


100 g vettä
68 g lipeää

160 g kookosöljyä (coconut oil)
25 g kookosrasvaa (cocoa butter)
25 g karitevoita
15 g mehiläisvahaa
150 g oliiviöljyä
75 g risiiniöljyä
25 g jojobaöljyä
25 g manteliöljyä

60 g vettä
1,5 rkl piimäjauhetta (buttermilk powder)

(tuoksu- tai eteeristä öljyä)


Sekoita kylmä vesi ja lipeä (kannellisessa) muovisessa astiassa. Kaada lipeä vähitellen veteen, ei toisinpäin. Älä hengitä syntyviä höyryjä, sekoitus kannattaakin tehdä ulkona tai liesituulettimen alla. Jätä seos jäähtymään kunnes se on noin 50 asteista.

Sulata kovat rasvat kattilassa, ja sekoita joukkoon muut öljyt. Anna jäähtyä noin 50 asteeseen.

Sekoita vesi ja piimäjauhe.

Yhdistä lipeävesi rasvojen joukkoon ja sekoita sauvasekoittimella kunnes seoksen pintaan jää hentoja jälkiä (engl. trace).

Lisää joukkoon piimäseos (ja mahdollinen tuoksu) ja sekoita nopeasti sauvasekoittimella. Massa kovettu tässä vaiheessa todella nopeasti, ole tarkkana, ettet sekoita liikaa, muuten massa on vaikea saada muotteihin.

Kaada seos muotteihin. Ohjeesta tulee noin 6 palaa. Varaa pöydälle lisämuotti jos massaa jää yli.

Suihkuta pinta isopropyylialkoholilla.

Laita muotti pakastimeen muutamaksi tunniksi ja sen jälkeen anna levätä 1-2 vuorokautta. Sen jälkeen voit poistaa saippuan muotista, leikata sen paloiksi, ja asettaa palat kypsymään ilmavaan paikkaan 4-6 viikoksi. Tämän jälkeen saippua on käyttövalmista.

Jos haluat olla varma, että saippua on kypsää ennen käyttöä, mittaa sen pH-arvo (esim. apteekista saatavalla) mittaliuskalla. Arvon tulee olla 7-10, jotta saippua on turvallista käyttää.

******************************

Lipeä (Lahtisen Vahavalimo) mitattuna

Piimäjauhe (buttermilk power) ja vesi

Saippuat muotissaan

0 kommenttia: (+add yours?)

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!